szingularitás

A Terminátor-filmek jövőképe

2019. november 09. - Jager_

Összesen hat leforgatott és mozikban bemutatott rész után - melyek közül a legújabb epizód jelenleg is a mozikban látható - érdemes elgondolkodni a Terminátor-filmek sajátos jövőképéről. Ez az 1984 óta tartó vízió, melyet eddig 5 rendező jelenített meg a filmvásznon - mégpedig sorrendben: James Cameron (T1-2.), Jonathan Mostow (T3), Joseph McGinty Nichol (T4), Alan Taylor (T5) és Tim Miller (T6) - kifejezetten pesszimista és borús képet fest egy elképzelt jövőről, melyben a mesterséges intelligencia (AI) szembefordul az emberiséggel. A szingularitás - melyről legutóbbi posztunkban írtunk, mint az évszázad fontos eljövendő jelenségéről - sokak szerint csakis negatív eseményeket hozhat, de hogy az AI háborús szembenállását jelentené az emberiséggel, meglehetősen sajátos értelmezése a mesterséges intelligencia-kutatásoknak.

terminator_films.jpg

A terminátor-filmek alapkonfliktusának legfőbb eleme egy emberek által kifejlesztett, Skynet elnevezésű AI program és annak azon szándéka, hogy átvegye az uralmat a földi civilizáció felett, mégpedig az emberiség kiirtásával. A Skynet megpróbálja mindezt: egyszer csak öntudatra ébred, átveszi a Föld feletti irányítást, majd megkísérli kiirtani az embereket és felszámolni a megmaradt ellenállást. A gépek ellen harcolókat egy John Connor nevű lázadó vezeti, így a Skynet az ő megölését is eltervezi. Csakhogy Connort nem egyszerű elfogni, így inkább a múltba visszatérve próbálják meg elérni, hogy eleve meg se szülessen. Egy terminátort, egy T-800 101-es modellt küldenek vissza 1984-be, hogy megölje Connor édesanyját, Sarah Connort. Az összes eddig elkészült terminátor-mozi alapja ez a rövid alapkonfliktus, csupán ennek továbbfűzéseit láthatjuk az egyes epizódokban. 

Mielőtt rátérnénk a franchise jövő-értelmezésének részleteire, előbb röviden a T-filmek sorrendjéről, rangsorolásáról. Nos a "T" filmek hardcore rajongóinak többsége talán egyetért velünk abban, hogy a legjobb rész "A halálosztó" (1984) és "Az ítélet napja" (1991), a kérdés csak az ezt követő részek sorrendje. A szingularitás blog szerint bronzérmes a negyedik epizód: "Megváltás" (2009), melyben Christian Bale és Sam Worthington mennek ölre egymással, majd harcolnak együtt a gépek ellen. Nagyon jó a script, ötletes a történet és korrekt a rendezés is Joseph McGinty Nichol koncepciója alapján. Christian Bale az eddigi legjobb John Connor, mert alkata és kisugárzása is megvan a karakterhez. A további sorrend: T6 Sötét végzet (ami most megy a mozikban Edward Furlong és Mackenzie Davis főszereplésével), majd a T5 Genezys (2015) és végül legutolsó helyen a teljesen félrement T3 A gépek lázadása (2003).

terminator_filmek.jpg

Nyilván szubjektív, hogy ki milyen sorrendet tart megfelelőnek, erre vonatkozóan szívesen látunk majd indoklásokat a komment szekcióban.

És most a "T" filmek jövőképéről:

A szingularitás [melynek általunk meghatározott fogalmáról már írtunk] nem egyértelműen pozitív, vagy negatív eseménysor (vagy időpillanat), hanem egy megjósolhatatlan - de várhatóan mindenképp bekövetkező (időpontját nehezen meghatározható) - technológiai szintlépés, ami egy teljesen új korszakot nyit majd az emberiség történetében. Alapvetően két megközelítése létezik: az egyik szerint az alapját képező mesterséges intelligencia (AI = Artifical Intelligence) a megszületését követően átveszi a földi irányítást, a másik értelmezés szerint viszont ez nem történik meg, hanem az "AI" -t emberiség "használja" majd céljai elérése érdekében. Az előbbi felfogás egy harcos (mondhatni háborús) szembenállást feltételez az AI illetve az emberiség között, a másik értelmezés viszont együttműködést gondol. Bár ez utóbbi verzió a későbbiekben komoly konfliktusokat feltételez, melyek a szingularitást negatív irányba árnyalja.

A James Cameron teremtette világ egyértelműen a háborús változatot vizionálja azt sugallva, hogy az emberiségnek el kell(ene) kerülnie a szingularitást és az ehhez vezető "AI" megteremtését, mert az új intelligencia a vesztünkre tör majd. Ez a megközelítés valahol a fejlődés ellen hat, de legalábbis annak nagyon óvatos kivitelezésére hívja fel a figyelmet. Ha egyszer valóban megszületik ugyanis egy olyan mesterséges intelligencia, mely meghaladja az emberi értelmet és függetleníteni is tudja magát tőlünk (a földi infrastruktúra felhasználásával), akkor a folyamat valóban veszélyessé válhat ránk nézve. Kérdés persze, hogy erre mennyi az esély, mikor következhet be és uralni tudjuk e majd az akkori eseményeket? A válaszokig viszont maradnak számunkra a disztópikus filmek és a Terminátor-világ sajátos pesszimizmusa. /2019.11.09.12:35/

***

szingularitas_5logo.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://szingularitasblog.blog.hu/api/trackback/id/tr1715297852

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Argus_ 2019.11.09. 15:09:50

Nagy kérdés, hogy miként képes "öntudatra ébredni" egy mesterségesen létrehozott gépi intelligencia? Ez az, amiben nehezen tudok hinni. De Terminátor-filmek ezzel nem foglalkoznak, csak a ténnyel, hogy ez bekövetkezik. Aztán rögtön az jön, hogy a Skynet az emberek éltére tör. Miért tulajdonítanak rosszindulatot és gyilkos szándékot az AI -nek? Lehet, hogy éppen ellenkezőleg: segítő lesz, teremtői felé. Nem tudhatjuk. De valószínűleg jó néhány évtizedre vagyunk még ettől. Ha egyáltalán valaha bekövetkezik.

Argus_ 2019.11.09. 15:11:23

Egyébként a 6. rész a jegypénztáraknál nem teljesít túl fényesen. Nem érdekli már annyira az embereket ez a téma, mint 35 éve.

Jager_ 2019.11.09. 16:40:29

@Karma.: Az emberek többsége tart az AI megjelenésétől. Egyik részük azért, mert nem tud róla sokat, másik részük meg azért, mert nagyon is képben van róla. :)

Andriska07 2019.11.09. 17:02:56

Ez az öntudatra ébredés és hataloméhségből származó gyilkolászás nálam is mindig sántított.

flydomi 2019.11.09. 17:08:08

@Karma.: A film,vagyis a T1 es T2 egy korforgasra epult,aminek az eleje nem "talalhato" meg.ertem ez alatt,hogy mi volt elobb?A tyuk vagy a tojas?
Skynet csak ugy tudod letrejonni,ha vissszakuldte 1984-be az egyik Terminatort,amirol fogalma sem volt,hogy "abbol" fog megszuletni emberi segitsegel.Mar a szetcsesszet memoriadarabokban ott volt az a parancs,hogy az emberek ellensegek........De viszont nem kuldi vissza,igy meg sem szuletik a Skynet.......A tortenet szempontjabol a legfontoabb kerdes az,h a Skynet miert nem tudta,hogy ki az a "Kyle"?
E meg megannyi kerdes es elemzes lehetne,ami osszefugg egymassal,es egy teljes onmagaba harapo kigyot ad ki.Ebben nagyon jo James Cameron.Mllesleg csak ket reszesre tervezte a T filmet.Lezarta a T2 azzal,hogy Sarah nagymama egy csodas napfenyes napon a jatszoteri padon ulve nezi fiat es unokajat.......

flydomi 2019.11.09. 17:11:06

@Karma.: Bocs az offert a film miatt.Csak celozni akartam ra,hogy egy MI valszeg egy adott beletaplalt parancs miatt fordul az ember ellen.Vagyis maga az ember fogja "ontudatra" ebreszteni a gyilkos MI-t.

Khonsu 2019.11.09. 20:49:36

Nem valószínű, hogy a Szingularitás AI Skynetté váljon. Egyrészt az AI az emberrel ellentétben nem rendelkezik ösztönökkel, tiszta lap. Olyan lesz, amilyennek alkotói betanítják, mondhatni amilyen családban "felnő". Annak pedig ugye kicsi a valószínűsége, hogy emberek az emberiség elpusztítására tanítsanak be egy AI-t, aztán pedig még az irányítást is átadják neki a technoszféra felett. Nem lenne logikus lépés. Sokkal valószínűbb, hogy a Szingularitás AI velünk lesz, pozitív szereplőként, a technoszférán keresztül szimbiózist alkotva az emberekkel. Végül talán minket is felemel magához.

A Terminátor-filmek tehát látványosak, de nagyon valószínűtlen a bekövetkezésük. Felesleges ettől félni. Esetleg még egy olyan forgatókönyv elképzelhető, hogy míg az emberiség egy része szimbiózisba lép a Szingularitással, egy másik része mondjuk politikai és vallási szélsőségesek által feltüzelve rájuk támad. Ekkor az utóbbi csoport könnyen kiharcolhat magának egy a filmeket idéző véget, de az csak az ők pusztulásukat jelentené, a szimbiózisban résztvevő része az emberiségnek vidáman, valószínűleg sohasem látott jólétben élne tovább.

atrask 2019.11.10. 01:14:41

Az öntudatra ébredés alapja lehet más is. Mondjuk két másik film is választ ad erre, az egyik az Echelon összeesküvés (SPOILER ALERT!!! bár ott emberi tényező is belejátszott, mint kiderül az utolsó 1-1,5 percben), a másik az Én a robot... szóval a kérdés az öntudatra ébredésnél, hogy hogyan értelmezi a parancsot az MI... mivel az MI egy program mely parancsokat hajt végre, teljesen hiányos emocionális kérdések esetében a mérlegeléshez szükséges eszköztára ( lásd:Én a robot főhősének bűntudata, hogy egy robot őt mentette meg, nem a kislányt, vagy az Echelon-ban a software kiiktatná az emberi tényezőt a döntésekből, mert az ember veszélyes önmagára - teljesen figyelmen kívül hagyva azt a parancsot, amivel végül megoldja a gyerek a problémát), szóval oké hogy megakarjuk érteni a dolgot, de akkor nem egy szempontot/sztorit kell alapul vennünk, hanem az adott témában többet is, hogy szélesebb látókörrel objektívabb "ítéletet" mondjunk, na pl ez is egy olyan dolog ami az MI-nek még nem nagyon menne... :)

Antal Bali 2019.11.10. 09:50:12

A terminátor sötét végzet, egy igazi szemét. Bukás. Én kijöttem a moziból, a barátaimmal együtt. Senkinek nem ajánlom

Khonsu 2019.11.10. 12:01:47

@atrask:

Az az MI, aminek esélye lehet öntudatra ébredni neurális hálózatot használ. Azt pedig nem programozzák, hanem tanítják. Így ez a "parancsra öntudatra ébredés" az esetében nem kivitelezhető. Leginkább úgy tudom elképzelni az MI öntudatra ébredését, hogy a jövőben létrehozunk egy olyan bonyolultságú, neuron és szinapszis számú neurális hálózatot, mely már képes lehet a valós környezet bonyolult összefüggéseit az emberhez hasonlóan megérteni. Aztán ezt olyan környezetbe helyezzük és úgy tanítjuk, ami ezen képesség fejlesztésének kedvez.

Szóval ez a parancsra öntudatra ébredés, így vagy úgy viselkedés valószínűtlen. Szerintem akár 10-15 éven belül lehet öntudattal rendelkező MI, de az egy nagyon fejlett hardver több éven át tartó célzott tanításának eredményeképp (talán csak sokadik próbálkozásra) jön majd létre, nem egy pillanat alatt.

Pál Tóth 2019.11.10. 15:20:58

Néhány dologra a T2 könyvváltozatában (Szerző: Randall Frakes) jobban rávilágítanak, mint a filmekben :
,, A látvány, ahogy azok a rohadék fémszörnyek lemészárolták azokat, akik annyi éven át harcostársai voltak, feldühítette Johnt. Nem valami jó világ ez, nem kedves a lakóihoz. Ha van isten, a szeretete annyit sem ért, mint az a negyvenöt cent, amiért kávét lehetett venni. Úgy tűnt, már senki sincs a kozmikus irányítópultnál. Minden ember maga formálta a sorsát mindaddig, amíg Skynet életre nem kelt, és betöltötte azt az űrt, amit a látszólag érdektelen isten után maradt. A gép látásmódja nagyon egyszerű volt. Végre akarta hajtani mindazt, amit az ember már régóta szeretett volna: elpusztítani a gonoszságot az emberekből.Csakhogy minden emberben van legalább egy szikrányi gonoszság, és Skynetnekfogalma sem volt róla, hogy vonhatná ezt ki belőlük. Vagyis nem az embereket akarta kiirtani, a biológiai masszát elpusztítani, csak a gonoszságtól akart megszabadulni. És ebbe a gépbe nem programoztak bűnbocsánatot. Csak hideg megtorlást a múlt bűneiért..." Sajnos ezeket a gondolatokat nem merték egyik filmbe sem belerakni.

Khonsu 2019.12.25. 16:22:30

Nagyon lehalt a blog, pedig fontos lenne a témával foglalkozni és bevezetni a köztudatba. A Szingularitás példátlan változást hoz a történelemben, ahhoz képest túl kevéssé ismert.

Boldog karácsonyt!

Attila1992 2019.12.29. 17:42:34

Én csak most találtam rá a blogra, de en is sajnálom, hogy ilyen rövid életű volt. Kevés hazai oldal foglalkozik a témával, így izgalmas lett volna egy blog ami eköré épül. Ha tudtok facebook csoportot, vagy fórumot, ami ezzel foglalkozik ne tartsátok magatokban. Jó lenne egy olyan hely, ahol lehet a témáról beszélni másokkal, akiket szintén érdekel.
süti beállítások módosítása