szingularitás

Mit jelent a szingularitás?

2019. november 03. - Jager_

A jövő mindig is foglalkoztatta az emberiséget, mely számtalan területen próbálkozott már az eljövendő évszázadok milyenségének kitalálásával. A science fiction könyvek - filmek, futurisztikus művészeti irányzatok, jövőkutató művek, képzőművészeti alkotások hosszú ideje kötik le figyelmünket, sokszor "népszórakoztató" jelleggel ugyan (lásd Terminátor filmek) de mindig elgondolkodtatva bennünket.

A szingularitás megkerülhetetlen, ha a jövőről gondolkodunk és annak folyamatait akarjuk megfejteni, előre látni vagy kitalálni. A kifejezés hozadéka néhány évtizeden belül mindenkit érinteni fog, így talán érdemes már most, 2019-ben egy blogot szentelni a témának.

A sok szempontból érdekes témával nem az informatikai, technikai és műszaki vonatkozások feldolgozásával szeretnénk foglalkozni (ezt meghagyjuk az ehhez sokkal jobban értő IT oldalaknak), hanem inkább a társadalmi, gazdasági és egyéb hatásokat illetve következményeket tervezzük boncolgatni. Mindezt kifejezetten vitaindító és elgondolkodtató célzattal. Tartsatok velünk!

A szingularitás egy olyan jövőbeni eseménysort és időpillanatot takar, melyben a mesterséges, önfejlesztésre képes és exponenciálisan felgyorsuló innovációkra alkalmas intelligencia megszületik, meghaladja a humán értelmet, majd függetlenedik az embertől és összekapcsolódva a földi infrastruktúrával a jelenkor embere számára felfoghatatlan változásokat hoz, gyökeresen átalakítva, felforgatva jelenkorunk társadalmát és általános berendezkedését.

***

szingularitas_5logo.jpg

Első kikerülésünk:

szingularitas_index.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szingularitasblog.blog.hu/api/trackback/id/tr9315285992

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása