szingularitás

A szingularitás évszázada

2019. november 03. - Jager_

Szingularitás. Nagyon közel állunk ahhoz, hogy - akár két - három évtizeden belül - elérkezzen, teljesen új korszakot nyitva az emberiség történetében. A  kifejezés a latin "singularis" azaz egyedülálló vagy különleges jelzőkből ered és ilyen értelemben egy olyan jövőbeni eseményt és/vagy időszakot jelöl, mely a mesterséges intelligencia (AI = Artifical Intelligence) létrehozásával a mai kor embere számára még felfoghatatlan változásokat hoz, teljesen átalakítva napjaink társadalmát. A szingularitásról az első átfogó és milliókat elgondolkodtató írás az amerikai informatikus, mérnök, feltaláló és író Raymond Kurzweil tollából jelent meg 2005-ben "The Singularity is near" címmel. A mű reflektorszerűen irányította a figyelmet a jövőkutatásra és az AI okozta esetleges hatások megfejtésére.

book_singularity.jpg A szingularitásról jelenleg - tudományos berkekben legalábbis - még nagyon kevés reális prognózis létezik, főként azért mert valóban megjósolhatatlan eseménysorozatról van szó. A kiszámíthatatlanság mögött a mesterséges intelligencia rejtélye bújik meg, hiszen nem tudjuk milyen fejlődési ív húzódik meg egy önmagát fejlesztő, exponenciálisan bővülő mesterséges értelem lehetőségeiben.

Ha 2045 -re valóban megszületik az AI és megkezdi önfejlesztését, túlhaladva és megelőzve a humán intelligenciát, a hatások több irányba is dominóelvszerűen indulhatnak meg. Az első hatásmechanizmus az emberiséget segítő, vagyis pozitív hatású találmányok, innovációk és felfedezések "vonalán" sejthető, vagyis mindazon dolgokban, melyeket egy emberi gondolkodást meghaladó új, magasabb szintű, önfejlesztő értelem "működése" adhat az emberiség számára.

A második hatásmechanizmus a szingularitás utáni, - annak következtében létrejövő - társadalmi változásokat jelenti, minden káros és pozitív aspektussal együtt. Végül a harmadik hatásmechanizmus mindazon veszélyeket, negatívumokat és kockázatokat hordozza, melyek a Föld jövőjével kapcsolatosak (minden körülmény figyelembevételével).

A három aspektus boncolgatása több tudományterület felhasználásával könyveket tölthet meg. Ám egy gondolatébresztő blogbejegyzés keretei között csupán egy-egy felvetésre van lehetőség. Nézzük tehát a három hatásmechanizmust sorban:

Az emberiséget segítő, pozitív hatású mechanizmusok előrejelzése arra a feltételezésre épül, hogy az AI meghaladva az emberi értelmet, megoldásokat képes majd találni a Földet érintő közös és globális problémákra. Ha a hipotézist elfogadjuk, az AI probléma-megoldó metodusai hasznosíthatóak lehetnek az orvostudományban, a közlekedésben, az iparban, a mezőgazdaságban, a hírközlésben, az informatikában, a környezetvédelemben és még vagy tucatnyi kulcsfontosságú területen.

singularity_kep.jpg

A szingularitás második, társadalmi változásokat előidéző határmechanizmusa a legérdekesebb kérdés és egyben a legkevésbé megfogható is. Milyen lehet egy olyan világ, melyben a legfelsőbb szintű tudást az a hatalmi csoport (pl egy államvezetés) "adagolja" a Föld társadalma számára mely megteremtette annak forrását a mesterséges intelligenciát? Egyáltalán birtokolhatja ezt a vívmány egyetlen érdekcsoport, vagy csakis globális szervezet (pl ENSZ) rendelkezhet vele? Ha pedig ez a kérdés nem vetődik fel, vagy eleve megoldottnak vehető, hogyan hat majd mindennapjainkra egy olyan tudásbázis, mely minden problémára megoldásokat tud kínálni? Feldolgozható lehet e az átlagember számára egy minden képzeletet felülmúló hipergyors fejlődés? Ha naponta jelennek meg új találmányok, ha a fejlődés gyorsaságát nem tudja követni az iskoláztatási rendszer és az átlagember kognitív képességei már nem képesek felfogni, megérteni vagy feldolgozni az újításokat? Jótékony hathat  mindez az emberiségre? Pozitív lehet e mindez a jövő embereinek szocializációja és viselkedéskultúrája szempontjából? Milyen embereket szülhet egy ilyen világ?

Végül a harmadik hatásmechanizmusról, a Föld jövőjéről. A fő kérdés ebből a szempontból az, hogy az AI kerülhet e rossz kezekbe, katasztrófát előidézve az emberiség egészére és a Földre nézve? Ha a második pontnál említett érdekcsoport a hadiipar fejlesztésére vagy diktatúra kiépítésére, esetleg egy kasztrendszer kiépítésére használja?

A szingularitás érdekes kérdés, valójában ma az egyetlen igazi nagy talány, mely mindent felölel, ami az emberiség elkövetkező évtizedeivel, évszázadaival kapcsolatos. Kétségtelenül a szingularitás évszázadában élünk (és halunk) melynek mielőbbi felismerése és jelentőségének mielőbbi felfogása mindannyiunk globális érdeke.(11.03.20:30)

szingularitas_5logo.jpg

A bejegyzés trackback címe:

https://szingularitasblog.blog.hu/api/trackback/id/tr5315286130

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Fortress_ 2019.11.04. 23:39:13

A szingularitás egy ma még kevéssé ismert és kevéssé komolyan vett dolog. Jelenleg csak azok foglalkoznak vele, akik átlátják jelentőségét. De az egyre több megjelenő cikk és poszt talán másokat is ráébreszt majd az egész fontosságára.

Panelmedve 2019.11.05. 10:44:32

Az Index nem teszi ki a posztot?

Jager_ 2019.11.05. 11:25:02

@Argus.: Új blog vagyunk még. Sajnos az új felületek ritkán kapnak megjelenési lehetőséget. Pedig a téma megérdemelné.

Skipper9 2019.11.05. 13:03:46

"Mesterséges intelligencia (AI = Artifical Intelligence) létrehozásával a mai kor embere számára még felfoghatatlan változásokat hoz, teljesen átalakítva napjaink társadalmát." Úgy vélem definícióként ez a megfogalmazás homályos és pont a lényeget nem ragadja meg, és emiatt egyúttal félrevezető. is A technológiai szingularitás valójában az a pillanat, amikor a technológiai fejlődés függetlenedik az emberi tevékenységtől és öngerjesztő módon exponenciálisan felgyorsul. Ennek az AI értelemszerűen egyik kulcseleme, azonban messze nem az egyetlen szükséges faktor. A szingularitás bekövetkeztéhez szükséges az AI teljes vertikumú összekapcsolódása az ipari folyamatokkal, infrastruktúrákkal. Amíg ugyanis a lánc nem teljes, a feljődéshez emberi beavatkozás szükséges. Emiatt valószínűtlen, hogy 30 éven belül bekövetkezhet.

Jager_ 2019.11.05. 16:03:52

@Skipper9: Köszi az észrevételt. Elfogadom. Ehhez a megfogalmazáshoz mit szólsz (a tied és az enyém összekapcsolva):

"A szingularitás egy olyan jövőbeni eseménysort és időpillanatot takar, melyben a mesterséges, önfejlesztésre képes és exponenciálisan felgyorsuló innovációkra alkalmas intelligencia megszületik, függetlenedik az embertől, majd összekapcsolódva a földi infrastruktúrával a jelenkor embere számára felfoghatatlan változásokat hozva, gyökeresen alakítja át, forgatja fel jelenkorunk társadalmát és általános berendezkedését."

Nekem tetszik. Pontosnak tűnik.

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2019.11.06. 00:19:30

Bocs, eltévedtem. Hol találom a Magyar Transzhumanista Egyletet? :))

naphegyi vince · http://liberator.blog.hu/ 2019.11.06. 00:30:39

"A szingularitás második, társadalmi változásokat előidéző határmechanizmusa a legérdekesebb kérdés és egyben a legkevésbé megfogható is." Van egy jó hírem, akár ilyen közel van, akár nincs a Szingularitás ez a legérdesebb kérdés a megelőző, felvezető technológiák mentén is meglehetősen élesen és szórakoztatóan - már persze annak, aki az ilyet szereti - fel fog vetődni. Sőt már a jelenben is fel tehetjük azt a kérdést, hogy kihasználjuk-e társadalmi téren az alattunk és a folyton a zsebünkben, kezünkben ketyegő technológiában rejlő lehetőségeket. Vagy egy kissé le vagyunk maradva. Annyira sok technológiai újítás jelent meg a környezetünkben az utóbbi időben, hogy azt még nem voltunk képesek optimálisan belakni, miközben néha már cseréljük is le valami másra.
süti beállítások módosítása